Ripple tožba, Ethereum 2.0, BTC rekordni časi in PayPal – Roundup 2020

Letošnje zadnje novice v tednu se vračajo v največje kripto zgodbe leta 2020

V svetu Bitcoinov, blockchainov, fintecha in kriptovalut je bilo napolnjeno leto – vse do zadnjih tednov 2020.

Letos smo videli, kako je BTC dosegel nove najvišje vrednosti po prepolovitvi Bitcoin-ovega blok-nagrade, uspešno se je začel Etheruem 2.0, PayPal je vstopil v prostor za kriptovalute in Ripple je tožila Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo.

Tu je kratek povzetek vseh največjih kripto zgodb iz burnega leta 2020.

Družba Ripple je tožila zaradi nezakonite ponudbe vrednostnih papirjev, XRP pa v prostem padu

Prva novica na tem seznamu je prav tako zadnja, saj se je zgodila šele ta teden.

Po dolgoletnih ugibanjih, da bi se tak dogodek lahko zgodil, je ameriška komisija za vrednostne papirje uradno objavila vložil tožbo proti podjetju fintech Ripple, izvršnemu direktorju Bradu Garlinghouseu in soustanovitelju Chrisu Larsenu, ker naj bi leta 2013 vodil neregistrirano prodajo vrednostnih papirjev v višini 1,3 milijarde dolarjev.

Zadevni neregistrirani vrednostni papirji so kovanci podjetja za kriptovalute XRP, ki naj bi bili prodani svetovnim vlagateljem in razdeljeni v zameno za storitve.

Ključni zajtrki

 • Vprašanje, ali je XRP – četrto uvrščena kriptovaluta – varnost, obstaja že vrsto let. Tožba SEC lahko to razpravo za vedno ustavi.
 • Odmevna pravna bitka bo regulatorjem verjetno odprla vrata za vložitev tožb proti drugim kriptovalutnim podjetjem, ki so na podoben način ponujala lastne kovance ali žetone.
 • Cena XRP je v prostem padu in zdi se, da bodo izbrisi z večjih borz kriptovalut neizbežni.

Porast cen XRP je bil pred novico, da je SEC tožila družbo Ripple. Vir: OKEx

Ethereum 2.0 je uspešno lansiran, 1 milijarda dolarjev ETH je zaklenjena

Po letih čakanja se je decembra začela težko pričakovana nadgradnja protokola za Ethereum – imenovana Ethereum 2.0. Nadgradnja omrežja uvaja dokaz o vstopu v omrežje, ki je prej samo dokazovalo delo.

Ključni zajtrki

 • Razvoj Ethereuma 2.0 je bil dolg in mučen. Kot tak je uspešen zagon faze 0 velika zmaga vodilne platforme pametnih pogodb.
 • V depozitni pogodbi Ethereuma 2.0 je že zaklenjenih več kot milijardo dolarjev ETH – s časom bolj pričakovano.
 • ETH, zaklenjen v Ethereum 2.0, dalj časa ne bo na voljo za prodajo na prostem trgu – nekaj, kar lahko vpliva na tržno dinamiko vodilnih altcoinov.

PayPal uradno vstopi in potrdi kripto prostor

Plačilni velikan PayPal je končno vstopil na trg kriptovalut oktobra, ko je podjetje začelo napovedal da bi prek platforme ponujali nakup in prodajo izbranih kriptovalut.

Ključni zajtrki

 • Novica, da je PayPal vstopil v prostor s kriptovalutami, je povzročila dvig cen na trgih – BTC je presegla 12.000 USD.
 • Konkurenca Fintech Revolut in Square’s Cash App sta verjetno bila gonilna sila odločitve PayPal, da ponudi storitve kripto posredništva.
 • PayPalovo sprejemanje BTC in drugih kriptovalut predstavlja pomemben korak k splošnemu sprejemanju in potrjevanju.

Vrednotenje PYPL se je leta 2020 močno povečalo. Vir: Google

Prepolovitev bitcoinov, ki so ji sledile nove visoke cene

Kot je bilo predvideno, je Bitcoin maja letos prejel polovico blokov-nagrad – prepolovil je stalno ponudbo na novo miniranih BTC. Do 17. decembra je vodilna kriptovaluta na svetovnih borzah presegla prejšnjo najvišjo ceno vseh časov in od takrat vstopila v odkrivanje cen.

Ključni zajtrki

 • Čeprav dogodek prepolovitve Bitcoina nikakor ni bil presenečenje, je sovpadel – kot so mnogi pričakovali – z bikovskim trendom za najpomembnejšo kriptovaluto, saj se je ponudbena stran znatno zmanjšala. Dejansko je en vlagatelj sam začel mesečno kupovati več BTC, kot je bil celo izkopan.
 • Če pogledamo mimo fanfare, je dejstvo, da se je BTC v letu 2018 okreval po odmevnem padcu in poznejšem trgu medvedov, da bi presegel vrh prejšnjega "mehurček" bo daleč utrdil idejo, da je Bitcoin tu, da ostane.

Cena BTC je na nov bikov trg prišla leta 2020. Vir: OKEx

Institucionalne naložbe se uradno pojavijo na trgu BTC

Leto 2020 je bilo leto, napolnjeno z institucionalnimi naložbami v prostor kriptovalut in predvsem BTC.

Čeprav je trend v veliki meri sprožil slavni makro vlagatelj Paul Tudor Jones, je MicroStrategy v resnici zbral vse naslove z vrsto drznih in javnih nakupov BTC. Do danes ima podjetje za poslovno obveščanje 70.470 BTC – vredna več kot 1,6 milijarde ameriških dolarjev, v času pisanja tega dokumenta – v njeni zakladnici.

Massachusetts Mutual Life Insurance Co., ki ima na svojem splošnem naložbenem računu 235 milijard USD, je decembra kupila tudi 100 milijonov USD v BTC.

Ključni zajtrki

 • Tisti, ki so bili leta 2018, se dobro spominjajo občutka, da bodo nekoč institucionalni vlagatelji prišli na trg BTC. Izkazalo se je, da je leto 2020 začelo veljati, leto 2021 pa bo morda videlo, da na trg vstopi še več igralcev z velikim denarjem.
 • BTC MicroStrategy je bil kupljen v povprečju 15.964 USD na kovanec. Ob predpostavki, da se cena vodilne kriptovalute teh ravni ne bo več vrnila, se lahko naložbena strategija podjetja uvrsti med najboljše v zgodovini vlaganja. Če bi se cena BTC-ja zaradi nepredvidenega razloga zrušila, bi podjetje verjetno imelo resno toplo vodo.

Cena delnic MicroStrategy se je letos ugodno odzvala na naložbe podjetja v BTC. Vir: Google

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map