Komisarka Hester Peirce se ne strinja s sodbo in poravnavo telegrama SEC

Komisarka Hester M. Peirce iz Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) je predstavila a Govor 21. junija na Blockchain Week v Singapurju, kjer je izrazila svoje nestrinjanje z nedavnim poravnava med SEC in Telegramom.

Ni presenetljivo slišati, da se komisarka Peirce ne strinja z nedavno sodbo sodišča, ki prepoveduje izdajo žetonov Telegram vsem vlagateljem in poznejšo poravnavo s SEC. Komisarka Peirce je jasno povedala, da se ne strinja s poreklom Ukaz za nujne primere iz oktobra 2019 ki ga je SEC vložil zoper Telegram.

Časovni okvir Telegram Raise in sodna zadeva

Februar 2018 Priljubljena aplikacija za sporočanje Telegram zbere 850 milijonov ameriških dolarjev s pomočjo strukture SAFT (Simple Agreement for Future Tokens)
Marec 2018 Telegram z uporabo dodatnih struktur SAFT zbere dodatnih 850 milijonov ameriških dolarjev
Oktober 2019 Distribucija žetonov Telegram vlagateljem je predvidena za 31. oktober 2019
Oktober 2019 SEC vloži nujni ukrep in začasno prepoved približevanja zoper Telegram, da prepreči distribucijo žetonov Telegram vlagateljem.
Marec 2020 Sodišče je odredilo, da Telegram ne sme distribuirati žetonov nobenemu vlagatelju, ameriškemu ali tujemu
Junij 2020 Telegram se poravna s SEC in se strinja, da bo vlagateljem vrnil 1,2 milijarde dolarjev, zaprl poslovanje in plačal 18,5 milijona dolarjev globe

Povzetek Telegram Raise

  • 1,7 milijarde dolarjev zbranih od vlagateljev (424,5 milijona dolarjev od ameriških vlagateljev)
  • 171 vlagateljev (39 Američanov)
  • Samo akreditirani vlagatelji
  • Najmanjša naložba v višini 1 milijona USD na osebo ali pravno osebo
  • Vloženi denar naj bi uporabili za razvoj verige blokov Telegram Open Network (TON) ter rast in vzdrževanje Telegram Messengerja.

Katera vprašanja postavlja komisar Peirce?

Sodišče vidi “eno samo shemo”. Pooblaščenec Peirce izpodbija sodišče, ki investicijski sporazum med Telegramom in pooblaščenimi vlagatelji, dostavo žetonov vlagatelju in nadaljnjo prodajo žetonov obravnava kot eno samo shemo. Obžaluje se, “ni več razlike med naložbeno pogodbo (sporazum med Telegramom in pooblaščenimi vlagatelji) in žetonom (sredstvo, ki bo ustvarjeno in dostavljeno v okviru sporazuma)”. Pooblaščenec Peirce meni, da so začetne naložbe v podjetje zbiranje kapitala za izgradnjo platforme in da so te začetne naložbe ločene od nadaljnje prodaje funkcionalnega žetona, “… takšni žetoni bi morali biti, ko bodo porabljeni, lahko prodali kupcem zunaj transakcije z vrednostnimi papirji “. Verjame, da Howeyjev test podpira idejo, da nadaljnja prodaja žetonov ne predstavlja varščine samo zato, ker so bili žetoni prvotno pridobljeni kot del transakcije z vrednostnimi papirji.

Kaj je pogoj za uspeh, SEC meni, da je nezakonita ponudba vrednostnih papirjev. Kar SEC vidi kot nezakonito ponudbo vrednostnih papirjev (razširjena globalna distribucija žetona), komisarka Peirce vidi kot nujen element za uspešno verigo blokov. »Ne podpiram sporočila, da distribucija žetonov sama po sebi vključuje transakcijo z vrednostnimi papirji…. Menim, da je [razširjena distribucija žetonov] nujni predpogoj za uspešno omrežje blockchain. “

SEC presega. Pooblaščenec Peirce prav tako izpodbija dejstvo, da je SEC, ki je bila zaprošena in ji je bila odobrena izvršba proti korporaciji, ki ni registrirana ali ima sedež v ZDA, in le četrtina vlagateljev ter celotna naložba temeljila na ZDA. Opozarja nas, da ameriška pot ni edina pot v svetovnem gospodarstvu. “Ta pripravljenost SEC, da zaprosi, in okrožno sodišče, da odobri tako obsežno opustitveno tožbo proti neameriškemu podjetju, v primeru, ko -četrtina sredstev je prišla od ameriških vlagateljev, kar bi razumno lahko vzbudilo pomisleke naših mednarodnih kolegov … dobro bi se spomnili, da naša pot ni edina. Previdni bi morali biti pri iskanju pravnih sredstev, ki učinkovito vsiljujejo naša pravila zunaj naših meja.

Na lastno odgovornost – Brez jasne poti

Zanimivo je, da komisarka Peirce ugotavlja, da je Telegram zaposlil izpopolnjenega svetovalca, si “dobronamerno prizadeval za uskladitev z zveznimi zakoni o vrednostnih papirjih” in “veliko sodeloval z osebjem SEC”. Postavlja se vprašanje – kaj je šlo narobe? Ali je SEC dal neustrezna navodila? Se je Telegram odločil, da ne bo sledil navodilom SEC? Ali si je SEC premislil, ko naj bi Telegram distribuiral žetone vlagateljem? Ta vprašanja nimajo jasnih odgovorov in še naprej puščajo podjetja v tveganih in neznanih vodah, ko ponujajo žetone v ZDA in / ali z ameriškimi vlagatelji.

Jasno je, da komisarka Peirce verjame, da SEC ne pomaga dovolj, da bi podjetja usmerila v pravo smer, ugotavlja, “namesto da bi dala koristne smernice o varnostnih standardih in funkcionalni zavorni tehnologiji … [pusti] industriji, da ugane pot do skladnost “. Podjetjem ne bi smelo biti treba ugibati na pravi poti do skladnosti.

Kdo je zaščitil SEC? 

Primer SEC proti Telegram Group Inc. in Ton Issuer Inc.. so vlagatelji vložili trije vlagatelji; med zainteresiranimi stranmi je sedem vlagateljev. Vsi vlagatelji bi se morali po zvezni opredelitvi kvalificirati kot “pooblaščeni vlagatelji” za vlaganje v dvig Telegrama. Najnižji prag za vlaganje v Telegram je znašal 1.000.000 USD.

Na koncu govora komisarka Peirce vpraša: “Koga smo zaščitili s tožbo?”. Dobro vprašanje je – domnevamo, da je vlagatelj s kapitalom, ki mora vložiti 1 milijon ameriških dolarjev v dvig Telegrama, razumno prefinjena oseba ali subjekt, ki razume tveganja, povezana z vlaganjem v novo tehnologijo in zagonska podjetja v zgodnji fazi. Torej, koga je SEC v tem primeru res zaščitil? Zdi se, da je bila edina zaščitena peščica prefinjenih vlagateljev, ki niso bili zadovoljni s tveganjem, ki so ga zavestno prevzeli.

Premikanje naprej

Od leta 2018 je kripto industrija priča naraščajočemu trendu, da podjetja nočejo sprejeti ameriških vlagateljev. Verjetno se bo ta trend prepovedi ameriškim vlagateljem nadaljeval, dokler SEC ne bo dobila jasnih navodil. Zaradi izvršilnih ukrepov SEC in pomanjkanja navodil se večini podjetij zdi preprosto preveč tvegano, če bi ameriškim državljanom, rezidentom ali subjektom dovolili vlaganje v dvige kapitala (žetona).

Februarja letos jo je razglasil komisar Peirce snubitev premostiti vrzel med regulacijo in decentralizacijo. Ta predlog imenuje varno pristanišče, ki podjetjem omogoča triletno odlogno obdobje za razvoj funkcionalne mreže. Po koncu treh let žetoni ne bi veljali za vrednostne papirje, če obstaja delujoča mreža, kjer se žeton lahko aktivno uporablja za blago in storitve. Dodatne podrobnosti o predlogu varnega pristana komisarke Peirce najdete na zgornji povezavi.

Čeprav je predlog varnega pristana komisarke Peirce dobro premišljen in se zdi odličen način za napredovanje, je žal vseeno preprosto predlog. Glede na nenehno zavračanje SEC, da bi zagotovil jasne pisne smernice, pravila ali predpise, ne pričakujemo, da bo SEC varno pristanišče komisarja Peirce kmalu sprejel. Pričakujemo, da bodo drugi globalni trgi prevzeli vodilno vlogo pri decentraliziranih projektih, če SEC ne bo določil jasnih smernic ali predpisov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map