Kako delujejo “pametne pogodbe”?

Pametne pogodbe omogočajo avtomatizacijo nekaterih vidikov funkcionalnosti platforme. Ti digitalni sporazumi samoizvedejo vnaprej določena dejanja po prejemu digitalnega sredstva ali kriptovalute. Danes se pametne pogodbe uporabljajo povsod v prostoru verige blokov, vendar to ni bilo vedno tako. Vzemimo si sekundo, da preučimo, kako so prvič nastali ti koristni protokoli in kako delujejo brez potrebe po posegih tretjih oseb.

Prvotni koncept pametne pogodbe je za kriptovalute pred štirinajstimi leti. Ironično je, da človek, zaslužen za razvoj pametnih pogodb, ni nič drugega kot dobro znani Bitcoinist Nick Szabo. Mnogi ljudje verjamejo, da je Nick pravzaprav Satoshi Nakamoto zaradi njegovih prejšnjih del.

Nick slavno teoretiziran o bitih za shranjevanje vrednosti z uporabo sistema preverjanja dela pet let pred obstojem Bitcoina. Od nekdaj je bil pionir v kriptoprostoru. Leta 1994 je Nick javnosti izdal svojo kodo pametnih pogodb. Prav tako je skoval besedno zvezo “pametna pogodba”.

Nick Szabo prek TMNews

Nick Szabo prek TMNews

Zakaj je potrebna »pametna pogodba«?

Vsaka pametna pogodba vsebuje štiri glavne principale. Najprej potrebujete predmet pogodbe. Predmet je tisto, kar vaši pogodbi omogoča dostop do blaga ali storitev, ki jih ureja pogodba. Drugič, potrebujete digitalne podpise (zasebne ključe) vseh sodelujočih v pogodbi. Ti podpisi so tisto, kar sproži pogodbo. Nato sledi specifikacija pogodbenih pogojev. V tem delu natančno določite zaporedje operacij, ki se začnejo, ko se pogodba izvrši. Na koncu potrebujete še decentralizirano platformo. Blockchain omrežje ohranja pametno pogodbo shranjeno v redundanci in varno pred spremembami.

Komponente pametne pogodbe

  1. Predmet pogodbe
  2. Digitalni podpisi
  3. Pogodbeni pogoji
  4. Decentralizirana platforma

Kako se uporabljajo »pametne pogodbe«?

Obstaja nešteto uporab pametnih pogodb. Pametne pogodbe vam pomagajo pri izmenjavi digitalnega in resničnega premoženja. Pametne pogodbe živijo na verigi blokov in jih ni mogoče spreminjati. Zaradi dodatne varnosti so ti digitalni dogovori idealni za številne poslovne scenarije.

Pametne pogodbe v ICO

Začetne ponudbe kovancev (ICO) uporabljajo protokole pametnih pogodb med svojimi dogodki množičnega financiranja. Pametne pogodbe samodejno sledijo, izračunajo, dodelijo in razdelijo sredstva, poslana med podjetjem in vlagateljem. Pametno programiranje pogodb omogoča avtomatizacijo celotnega procesa.

Ta avtomatizacija omogoča podjetjem, da sprejmejo financiranje širšega občinstva. Delovna obremenitev podjetja se ne poveča, poveča pa se izpostavljenost podjetja za zbiranje sredstev. Vseobsegajoča narava te strategije je pripomogla k temu, da so ICO letos zabeležile številke. Ena poročilo kaže, da se je obseg ICO, ki se je že podvojil, traja do leta.

Tradicionalna podjetja se usmerjajo v pametne pogodbe

Tradicionalna podjetja še naprej vstopajo v areno pametnih pogodb, saj se integracija blockchain nadaljuje. Danes obstajajo platforme, ki uporabljajo pametne pogodbe za skoraj vse, vključno z nepremičninami, naložbami, licenčninami, volitvami, logistiko in še veliko več.

“Pametne pogodbe” na osnovi Ethereuma

Kriptovaluta Ethereum je najbolj znana po uvedbi koncepta pametne pogodbe v kripto prostor. Ethereumov protokol ERC-20 uporablja pametne pogodbe za avtomatizacijo ustvarjanja in distribucije žetonov. ERC-20 je daleč najpogosteje uporabljen protokol izdaje žetonov na trgu.

Kodiranje pametne pogodbe Ethereum prek Ethereum.org

Kodiranje pametne pogodbe Ethereum prek Ethereum.org

Vitalik Buterin, razvijalec Ethereuma, pametne pogodbe opisuje kot program, ki “samodejno preveri pogoj in določi, ali naj sredstvo preide na eno osebo ali nazaj na osebo, ki jo je poslala, ali neko kombinacijo.”Ethereum uporablja protokol druge plasti za doseganje zmogljivosti pametnih pogodb, ne da bi ustvaril dodatne zastoje blokov.

Razvoj pametne pogodbe

Ker je Ethereum dvignil zavest o pametnih pogodbah, so v kriptoprostor vstopili bolj zapleteni in napredni modeli pametnih pogodb. Platforme, kot so EOS, Steller, in NEO uporabljajo manj potratne mehanizme soglasja v primerjavi s sistemom Proof-of-Work, ki je vzpostavljen z Ethereumom.

Pametne pogodbe odstranjujejo posrednika iz številnih najpogosteje uporabljenih poslovnih sistemov danes. Nezaupljiva narava teh protokolov podjetjem in vlagateljem omogoča hkrati povečanje učinkovitosti in varnosti. Pričakovati morate nadaljnjo integracijo te tehnologije v tradicionalne poslovne sisteme, ko bo na trg vstopilo več platform.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map