Cena BTC vstopi v vzorec zadrževanja s prihodom sezone DeFi

Market Watch Weekly je pregled kripto trgov in dogajanj vsak teden.

Bitcoin se je v zadnjem tednu večinoma premaknil vstran, saj je v torek neuspešno izpodbijal 38.000 dolarjev in po 24-odstotnem padcu dosegel približno 29.000 dolarjev. Konec tedna je Bitcoin nato nihal v razponu od 31.000 do 34.000 dolarjev, teden pa je zaključil z 9,40% izgubo, glede na promptno ceno OKEx. 

Bitcoin je ponovno preizkusil podporo v višini 30.000 USD. Vir: OKEx 

Tržno razpoloženje je sledilo ceni in se je zdelo šibko, odprti interes na terminskem trgu je hitro upadel z visokih 13,12 milijarde dolarjev na najnižjih 10,47 milijarde dolarjev, bybt’s podatkov. Medtem je bilo krčenje premije pri četrtletnih terminskih pogodbah bolj izrazito, kar je odražalo pomanjkanje kratkoročnega in srednjeročnega optimizma.

Odprto zanimanje na borzah izvedenih finančnih instrumentov se je v zadnjem tednu močno zmanjšalo. Vir: bybt

Temelji bitcoina so še vedno zelo zdravi. Po navedbah V redu podatkov je v soboto Bitcoin omrežje povečalo svoje težave za 1,05%, da bi doseglo novo najvišjo vrednost 20,82 terahašev na višini bloka 667296. 

Prevlada Bitcoinov upada, ko se alti dvigujejo

Med večjimi altcoin-i je Ether (ETH) dosegel preobrat v obliki črke V. Potem ko je prejšnji teden požela 17,28-odstotni donos, je druga največja kriptovaluta glede na tržno kapitalizacijo danes zjutraj znova dosegla nov rekord v višini 1.477 dolarjev. Medtem so se ETH / BTC prebili nad 0,42 in postavili novo najvišjo vrednost za leto.

Chainlink (LINK) je na seznamu tržne kapitalizacije prehitel Litecoin (LTC), potem ko je izkoristil 6,61-odstotni tedenski dobiček, in je zdaj na sedmem mestu s tržno kapitalizacijo v višini 10 milijard dolarjev. Pozitiviral je tudi Polkadot (DOT), ki je tedensko pridobil 1,49% dobička, da je zagotovil četrto mesto na seznamu. 

Tedenski donos večjih altcoinov, 1/18 do 1/24. Vir: TradingView

The Indeks sezone Altcoin skočil s 25 na 37, medtem ko se je prevlada Bitcoina zmanjšala za 2% na 62,70%, kot kažejo podatki iz CoinMarketCap. Če se cena Bitcoina od tu ne more dvigniti, se bo njegova prevlada verjetno znižala in preizkusila 60% ravni, saj bodo altcoin-i še naprej presegali. 

Indeks sezone Altcoin je januarja narasel. Vir: blockchaincenter.net

DeFi sezona je zagotovo tu

Glavni žetoni DeFi so v srednjem tednu umika trga zmerno izgubili, vendar so se v naslednjem rallyju vrnili izredno hitro. Uniswap (UNI) in AAVE sta vodilni v sektorju DeFi, ki sta svojo tržno kapitalizacijo izboljšali na 14. oziroma 16. in s tedenskimi donosi 40,38% in 37,34%.. 

Tedenski donos glavnih žetonov DeFi, 1/18 do 1/24. Vir: TradingView

Narasla je tudi cena več decentraliziranih borznih žetonov. Curve (CRV), 1INCH in SushiSwap (SUSHI) so pobrali 31,25%, 25,55% in 22,63% tedenskih donosov. Prednosti decentraliziranih borz pri zajemanju provizij za transakcije postajajo popolnoma očitne, ko število uporabnikov narašča. Skupne provizije za trgovanje Uniswap in SushiSwap so zdaj v zadnjih sedmih dneh presegle Bitcoin. 

Decentralizirane borze kažejo prednosti pri zajemanju provizij za trgovanje. Vir: Kripto pristojbine

Skupna vrednost, zaklenjena v protokolih DeFi, je dosegla rekordnih 37,50 milijarde ameriških dolarjev glede na podatke iz DeBank. Pokaže se tržni optimizem glede DeFi-ja, saj so pristojbine za plin Ethereum prejšnji teden daljše obdobje presegale 100 Gwei. Po posameznih TVL-jih je bil na vrhu seznam izposojevalcev protokolov (MKR) z zaklenjenimi 4,8 milijarde dolarjev, sledi pa Uniswap s 3,5 milijardami dolarjev. Poleg tega smo opazili, da se protokoli DeFi selijo v druge plastične rešitve. Synthetix (SNX) je začel s svojimi vložki Optimizem, in Aave’s aTokens premoščena Matic Mreži. Te izvedbe bodo uporabnikom še dodatno zmanjšale stroške trgovanja. 

Skupna vrednost zaklenjena v DeFi. Vir: DeBank

Institucije so bile dobro pripravljene na umik v višini 6000 dolarjev

CME je posodobil najnovejše (od 19. januarja) terminske pogodbe na Bitcoin podatki o položaju 23. januarja je v tem poročevalnem obdobju Bitcoin v enem trenutku po drugem neuspelem poskusu, da bi ostal nad 40.000 USD, močno upadel. 

V tem času so se odprte obresti z 12.039 zmanjšale na 11.945. Institucije so bile po zavrnitvi cen očitno previdne in so dobivale dobiček.

Predvsem na računih upraviteljev sredstev so se njihove dolge pozicije zmanjšale s 733 na 639, kratke pozicije pa so skočile z 0 na 123. Ta kratka pozicija je nova najvišja vrednost od septembra. Njihove dolge pozicije so se v zadnjem obdobju poročanja zmanjšale tudi s 4.107 na 3.911. Na splošno se zdi, da so bile institucije zelo dobro pripravljene na zadnji povratek na trgu.

Podatki o terminskih terminskih pogodbah CME Bitcoin – Število računov upraviteljev sredstev, ki so dolge glede na kratke. Vir: Quandl

Ta teden gledamo naprej

Nominirana ministrica za ministrstvo za finance Janet Yellen je med predstavitvami v Kongresu pozvala k nadaljnji gospodarski spodbudi. Glavni delniški indeksi v ZDA so prejšnji teden še naprej postavljali nove najvišje vrednosti. Fed bo ta teden opravil prvo letošnjo sejo FOMC, trg pa na splošno pričakuje, da bo Fed ohranil nespremenjene obrestne mere. Komentarji predsednika Jeromea Powella o prihodnji smeri gospodarskega razvoja bodo v središču pozornosti trga.

Indeks panike VIX še naprej niha. Trgovci morajo paziti, ali se še naprej pokvari ali okreva. Močan odboj bo verjetno oslabil cene tveganih sredstev.

V kripto prostoru bodo alti, zlasti tisti iz projektov DeFi, verjetno narekovali tržni zagon.

Niste trgovec z OKEx? Naučite se, kako začeti trgovati!

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map