Cena BTC vstopi v konsolidacijo in ocene vrednosti DeFi naglo narastejo

Market Watch Weekly je pregled kripto trgov in dogajanj vsak teden.

Če pogledamo nazaj v preteklem tednu, se je cena Bitcoina po ponedeljkovem padcu postopno okrevala. Vodilna kriptovaluta, na katero vplivajo tradicionalni trgi, je v začetku prejšnjega tedna upadla za kar 20%. Čeprav si je Bitcoin pozneje opomogel, je cena ostala zelo volatilna – glede na ceno indeksa OKEx BTC – se je trgovala med 35.000 in 40.000 ameriškimi dolarji in teden zaključila s 3,3% v rdečih številkah.

Zdi se, da so Bitcoin našli okoli 35.000 dolarjev. Vir: OKEx 

Nakazana volatilnost kaže na dolgoročno bikovsko razpoloženje

Spodnji diagrami implicitne volatilnosti kažejo, kako je krivulja za kratkoročne opcije, ki poteče 29. januarja, levo poševna, kar kaže na medvedje napovedi, medtem ko je krivulja za dolgoročne opcije, ki poteče 31. decembra, desno poševna, odražajo bikovsko razpoloženje.

IV možnosti, ki potečejo do konca meseca v primerjavi s koncem leta. Vir: gvol.io

Izbrani altcoin so presegli Bitcoin

Altcoini so med konsolidacijo Bitcoinov videli dobre poteze. The Indeks sezone Altcoin skočil s 25 na 37, medtem ko se je prevlada Bitcoina zmanjšala za 2%, kot kažejo podatki iz CoinMarketCap

Indeks sezone Altcoin je januarja narasel. Vir: blockchaincenter.net

V glavnem sektorju altcoinov se je Polkadot (DOT) v zadnjem tednu skoraj podvojil in prešel XRP na četrto mesto na seznamu tržne kapitalizacije. Chainlink (LINK) je bil še en najboljši izvajalec, ki je tedensko donosil 46%. POVEZAVA je prehitela Bitcoin Cash (BCH), da bi dosegla osmo mesto po tržni kapitalizaciji, do preusmeritve Litecoin (LTC) pa je le 300 milijonov USD, kot kažejo podatki iz CoinGecko.

Kovanci, ki so bili zgodovinsko vezani na uspešnost Bitcoinov, se v zadnjem tednu niso najbolje odrezali, saj so LTC, Bitcoin SV (BSV) in BCH izgubili 14% ali več. Medtem ko je Ether (ETH) presegel Bitcoin, je le zabeležil 2% dobiček. 

Tedenski donos večjih altcoinov, 1/11 do 1/17. Vir: TradingView

DeFi še naprej cveti

Sektor DeFi se je izjemno hitro opomogel, saj je veliko žetonov doseglo nedavne najvišje vrednosti po objavi preobratov v obliki črke V. Zdi se, da trg popravlja številne žetone DeFi in jim daje višje ocene na podlagi trdnih osnov. Skupna vrednost, zaklenjena v protokolih DeFi, je sledila tudi vzorcu V in je v nedeljo dosegla rekordnih 34 milijard USD, kot kažejo podatki iz DeBank

Skupna vrednost zaklenjena v DeFi. Vir: DeBank

Skupni obseg trgovanja z decentraliziranimi borzami v tem mesecu je že presegel prejšnji največji mesečni obseg in je po podatkih Dune Analytics. Uniswap (UNI) je trenutno na prvem mestu s približno 45% celotnega obsega januarja, medtem ko sta SushiSwap (SUSHI) in Curve (CRV) na drugem in tretjem mestu.. 

DEX obseg trgovanja po mesecih. Vir: Dune Analytics

Kar zadeva donose, je CRV vodil sektor DeFi s 130-odstotno tedensko donosnostjo. Medtem sta 1inch in SUSHI prav tako zbrala približno 70-odstotni dobiček. Poleg tega je AAVE, potem ko je prejšnji teden izkoristil 57-odstotni donos, zdaj uvrščen med 20 najboljših po tržni kapitalizaciji in bo verjetno prehitel EOS, ki je na 16. mestu. Synthetic (SNX) in UNI sta trenutno na 21. oziroma 24. mestu in sta v zadnjem tednu dosegla 13% in 48% dobička.. 

Tedenski donos glavnih žetonov DeFi, 1/1 do 1/17. Vir: TradingView

Institucije, ki jih BTC umakne

Če se vrnemo k Bitcoinom, je CME posodobil najnovejše (od 12. januarja) terminske pogodbe za Bitcoin podatki o položaju 16. januarja je v tem poročevalnem obdobju Bitcoin zgodovinsko prodrl do meje 40.000 USD, nato pa se močno potegnil nazaj. Odprte obresti so se v zadnjem obdobju poročanja še povečale, in sicer z 11.296 na 12.039, umik pa ni prisilil institucij, da prodajo. 

V tem času so se finančni vzvodi povečali v obe smeri. Dolge pozicije so se s 3.544 okrepile na 4.107, kratke pa z 9.058 na 9.602. Če pogledamo pretekle podatke, ta poteza kaže, da so finančni vzvodi preganjali raven cen. Medtem so se na računih upravljavcev premoženja dolge pozicije povečale s 733 na 793, kratke pozicije pa so bile vse zaprte.

Drugi računi, o katerih se poroča, so pokazali občutljivost na tveganja, saj so svoje dolge pozicije zmanjšali z 2.672 na 2.522, dodali pa so še 112 kratkih pozicij.

Podatki o terminskih terminskih pogodbah za CME Bitcoin – Število drugih dolžin, o katerih se poroča, v primerjavi s kratkimi. Vir: Quandl

Ta teden gledamo naprej

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je napovedal, da bo kmalu po svoji otvoritvi 20. januarja sprožil nov paket spodbud za gospodarske spodbude. Pričakujemo lahko, da bo trg čakal na uradne objave glede teh novih ukrepov..

Udeleženci na trgu bodo morali v kratkem tudi pozorno spremljati smer indeksa ameriškega dolarja in indeksa panike (VIX). Dolarski indeks je začasno prenehal padati s skoraj petletnega najnižjega območja in če se bo še naprej povečeval, bo pritiskal navzdol na tvegana sredstva, vključno z Bitcoini.

Grafikon ameriškega dolarja 1M – 1/18. Vir: TradingView

Poleg tega VIX deluje v trikotniku od novembra in je bil v petek zelo blizu zgornjega roba območja. Bitcoin bo pod pritiskom, da se pokvari, ko se VIX povzpne navzgor, saj pretekli podatki kažejo, da Bitcoin običajno narašča hitreje, ko je VIX nizek.

Grafikon Panic Index 1D – 1/18. Vir: TradingView

Niste trgovec z OKEx? Naučite se, kako začeti trgovati!

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map